Saturday, April 18, 2009

Stategi Diri


Alhamdulillah, segala pujian dipanjatkan ke Hadrat Ilahi, Tuhan sekalian alam. Dialah pemberi nikmat yang tiada taranya, iaitu Iman dan Islam. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW, utusanNya yang membawa rahmat ke seluruh alam. Begitu juga kepada mereka yang menyelusuri jalan yang telah dilalui oleh para nabiNya.

Sahabat-sahabatku, tika pemikiran ku kerungsingan memikirkan persiapan untuk aku menempuh alam peperiksaan yg bakal tiba, aku cuba untuk mencari jalan keluar dari semua kerungsingan ini...aku cube mengatur strategi dalam memotivasikan diri.

Sahabat,

Setiap orang ada cara dan gayanya dalam menghadapi sesebuah situasi begitu jugalah yang perlu ada dalam setiap diri seorang yang bergelar mahasiswa/wi. Dalam erti kata yang lebih mudah untuk difahami ialah "Strategi". Tambahan pula dalam fatrah untuk menghadapi peperiksaan sudah tentunya akan adapelbagai cara sama ada dari segi pembelajaran, membuat nota, pembahagian masa dan study group. Pentingnya strategi ini adalah supaya kita lebih bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan sekaligus dapat mengelakkan daripada tekanan ketika peperiksaan semakin hampir.

Selain daripada itu, dengan adanya strategi melatih diri untuk bijak dalam membuat perancangan. Sepertimana untuk membina sebuah bangunan yang besar mana mungkin ianya dibina tanpa dirangka pelan terlebih dahulu kerana dengan berdasarkan rangkaan pelan itulah yang dapat membantu sepanjang pembinaan bangunan tersebut bukan itu sahaja strategi juga mendorong pemikiran untuk merealisasikan sesuatu dengan lebih kreatif dan kreatis.

Kesimpulannya apa yang pasti setiap yang bergelar mahasiswa/wi perlu ada strategi diri terutamanya untuk menghadapi peperiksaan yang bakal ditempuh tidak lama lagi. Jangan sesekali mengenteng-entengkan apa yang telah dipertanggungjawabkan ke atas kita di bumi ini.

Sekian..wassalam.

Talha
08.10 malam Mesir

0 comments:

Post a Comment


hihihi...menarik x kami posing?? nie time ondaway nk ke Matruh siwa...letih betul, dekat 5 jam perjalanan..

Erm...time nie aku p mkn sea food gn ahli bait, dapur umh kami xberasap..so skali skala mkn kt luar..seronok gk..hihih

Wah...Seronok yer...time nie team aku menang sukanika gn volleyball..Hari Keluarga Mansurah (SULAM 08)

Wah...cute x?? my Team Volleyball time sek dulu...nie sblom nk lawan gn team sek cina n MRSM..

My Team..warge Wilayah Persekutuan dimesir..time nie kt stadium zaqoziq..nk tau ke team kami dpt tempt ke berapa??..biarla Rahsia...hihihi

Malaysia Team Volleyball...time nie kt stadium ARMA...festivel Asean...time nie lawan gn Thailand n kemboja..bersama rakan2 dari Negeri 9.

My fmly...waduh...rindu seh gn fmly di malaysia...Semoga semua sihat2 belaka...Love U all..

haaa...nie bakal sbenar, baru lepas siat2 kulit muke kambing nie...huhu..sian die..de sape2 yg berminat nk disiat kulit mukenyer , call me..hihihi

hihihi...unte yg baru saje ditumbangkn...Raye korban bersama Student perak Mesir..

klik please for help me...

Ketenangan