Thursday, November 19, 2009

TIADA GAGAL DALAM HIDUP


Assalamualaikum semua…..Wah, lamanye x update blog nie..huhu. Atas permintaan sahabat2, sy cuba cari tajuk yg sesuai utk entri kali ini. Berkenaan dengan kegagalan, semua orang takut berhadapan dalam saat kegagalan dalam hidupnya. Dalam akademik, kita telah mendengar bagaimana ada pelajar yg sanggup menggantungkan dirinya kerana gagal dalam exam. Ketika dulu, berita tentang kemalangan ditaiping, seorang pelajar telah memandu kereta dengan lajunya sehingga merempuh beberapa kenderaan laen kerana kecewa dgn keputusan exam nya.


Ada yg sanggup meminum racun, terjun dari jambatan, menagih dadah dan arak kerana kecewa dalam percintaan atau gagal dalam perniagaan. Semua ini berlaku kerana tidak memahami apakah yg dikatakan gagal itu.

Apakah benar apabila kita tidak mencapai matlamat atau sasaran yg telah ditetapkan, maka kita dianggap sebagai seorang yg gagal??? Sebenarnya tidak ! Dalam hidup ini tidak ada kegagalan, yg ada hanyala hasil. Tidak mendapat keputusan yg baik dalam exam bukanlah suatu kegagalan, sebaliknya adalah hasil daripada usaha dan persediaan kita yg tidak cukup mantap.


Tidak berjaya dalam sebuah percintaan bukanlah suatu kegagalan, tetapi mungkin memang sudah bukan jodoh kita sebab jodoh pertemuan itu ketentuan Tuhan. Tidak menepati matlamat perniagaan bukanlah suatu kegagalan tetapi sebagai bukti bahawa banyak selok-belok perniagaan itu sendiri serta kemahiran-kemahiran yg diperlukan belum diketahui dan dikuasai.


Mafhum firman Allah SWT :

“Manusia tidak jemu-jemu memohon kebaikan dankalau dia ditimpa kesusahan maka menjadilah dia seorang yg sangat berputus asa, lagi sangat nyata kesan putus harapnya (dari rahmat pertolongan Allah)”. Surah Fussilat 41:49


Ayat di atas jelas menunjukkan betapa manusia itu terlalu mudah berputus asa dari mengharapkan rahmat Allah. Kejayaan bukanlah sesuatu yg mustahil namun ia tidak dating begitu mudah. Semakin besar kejayaan yg diimpikan semakin besar pula pengorbanan yg perlu diberikan. Salah satu pengorbanannya ialah menerima apa sahaja yg ditakdirkan oleh Allah atas usaha yg telah dilakukan. Sebagai seorang Islam kita mesti jelas konsep tawakal dan percaya akan qada dan qadar yg telah ditentukan Allah.


Manusia berjaya kerana mereka mampu membuat keputusan yg bijaksana yg membawa kebaikan dan keuntungan kepada mereka. Keputusan yg bijaksana ini lazimnya datang daripada banyaknya pengalaman.

Pengalaman pula diraih hasil daripada keberanian untuk bersungguh-sungguh mencuba dan melakukan sesuatu pekerjaan.


Dalam cubaan yg dilakukan ini kita mesti sanggup berhadapan dengan hasil yg tidak seperti dijangkakan, yg bagi orang ramai ditafsirkan sebagai kegagalan. Sebab itu, jutawan Jepun yg menjadi pengasas syarikat Handa berkata bahawa manusia memperkatakan tentang kejayaannya yg merupakan hanya 10 peratus sahaja dari pengalamannya dan mereka tidak memperkatakan tentang kegagalan yg telah membentuk 90 peratus hidupnya dan menjadi penyumbang kepada kejayaannya hari ini.


Berikut adalah fakta penting yang perlu anda ketahui di sebalik kegagalan:-

1. Tiada gagal dalam hidup, yang ada adalah hasil.

2. Kegagalan mengajar kita untuk lebih bijak.

3. Kegagalan membentuk peribadi kita.

4. Kegagalan adalah lumrah.

5. Kegagalan mempunyai hikmah tersendiri.


Allah menjadikan semuanya berpasang-pasangan. Ada siang ada malam, ada lelaki ada perempuan, ada tidur ada jaga, ada hidup ada mati dan ada buruk ada baiknya. Oleh itu, jangan sesekali kita lihat kegagalan itu hanya dari sudut buruknya tetapi lihatlah juga dari segi baiknya. Mulai hari ini setiap kali kita gagal memperolehi hasil seperti yg dikehendaki maka tanyalah diri kita persoalan ini:


“Apakah hikmah di sebalik kegagalan ini??”


“Apa yang boleh aku pelajari dari peristiwa ini??”


Ada ketikanya kegagalan itu sendiri sebenarnya ujian untuk meningkatkan keimanan kita. Manusia apabila tidak ditimpa kesusahan akan mudah lupa Allah, sebaliknya apabila ditimpa musibah maka ingatlah dia Yang Maha Penciptanya. Kegagalan itu tanda Allah sayangkan kita agar tidak lalai dan tidak lupa kepada-Nya.0 comments:

Post a Comment


hihihi...menarik x kami posing?? nie time ondaway nk ke Matruh siwa...letih betul, dekat 5 jam perjalanan..

Erm...time nie aku p mkn sea food gn ahli bait, dapur umh kami xberasap..so skali skala mkn kt luar..seronok gk..hihih

Wah...Seronok yer...time nie team aku menang sukanika gn volleyball..Hari Keluarga Mansurah (SULAM 08)

Wah...cute x?? my Team Volleyball time sek dulu...nie sblom nk lawan gn team sek cina n MRSM..

My Team..warge Wilayah Persekutuan dimesir..time nie kt stadium zaqoziq..nk tau ke team kami dpt tempt ke berapa??..biarla Rahsia...hihihi

Malaysia Team Volleyball...time nie kt stadium ARMA...festivel Asean...time nie lawan gn Thailand n kemboja..bersama rakan2 dari Negeri 9.

My fmly...waduh...rindu seh gn fmly di malaysia...Semoga semua sihat2 belaka...Love U all..

haaa...nie bakal sbenar, baru lepas siat2 kulit muke kambing nie...huhu..sian die..de sape2 yg berminat nk disiat kulit mukenyer , call me..hihihi

hihihi...unte yg baru saje ditumbangkn...Raye korban bersama Student perak Mesir..

klik please for help me...

Ketenangan